Fodringsstrategi og næringsstofbehov hos minkhvalpe

Projektperiode: 01.01.2016-31.12.2016

Projektet er støttet af: Pelsdyrafgiftsfonden 

Overgangsperioden fra mælk til fast føde er en meget sårbar periode i minkhvalpens liv. Den viden vi har om netop denne periode er meget begrænset, men perioden spiller en meget vigtig rolle for hvalpevæksten og hvalpeoverlevelsen.

Formålet med nærværende projekt er, at undersøge hvorfor fedtfordøjeligheden i den tidlige vækstperiode ofte bliver meget lav (ca 50%) når fedtindholdet øges, hvilket gøres for at få en høj energikoncentration i foderet, for at sikre en høj hvalpevækst. Yderligere at bestemme det optimale forhold mellem protein, fedt og kulhydrat i foderet i overgangsperioden fra mælk til fast føde fra 4- 12 ugers alderen som sikrer den mest optimale start for hvalpene og samtidig resulterer i høj hvalpeoverlevelse og vækstpotentiale gennem hele vækstperioden. Derudover, at undersøge minkhvalpenes vandbalance i samme periode, da vand i netop denne periode spiller en central rolle for hvalpetilvæksten og overlevelsen.

Effekten af projektet vil være at få klarhed over hvorfor fedtfordøjeligheden er lav blandt unge hvalpe da den lave fedtabsorption udover at nedsætte energioptagelsen samtidig kan påvirke optagelsen af fedtopløselige vitaminer. Desuden, at bestemme det mest optimale forhold mellem protein, fedt og kulhydrat i foderet og kombinere dette med et højt vandindtag for at sikre en høj hvalpeoverlevelse og hvalpetilvækst.

Projektets resultat forventes at bidrage til en højre hvalpeoverlevelse og hvalpetilvækst og tilsammen forventes disse resultater at bidrage til en god dyrevelfærd og et forbedret økonomisk resultat.

Projektdeltagere:

  • Professor Anne-Helene Tauson AHT@sund.ku.dk,
  • Lektor Connie Frank Matthiesen cmt@sund.ku.dk